論壇 吹水廣場 扮靚天地 情情愛愛 寵物天地 影視娛樂 K Fun區 資源分享 靈異地帶 數碼產品 快樂貼圖 休閒生活 興趣交流 學術文化 上班一族 本站資訊
搜尋  鄭家純買有線 曾健超出獄 董建華入瑪麗 行動電源 創業 ㄦ字腰女神 樂易玲細仔偷嘴裕美 彭于晏裝假狗 林志玲睡衣出鏡 搬屋 姚瑩瑩男人婆 廣州黃鱔哥 貴妃雞頭飯 菜刀切西多 車保 資助葉繼歡女富豪 直播殺人男自殺 學生千萬富翁 秋葵脆片 孕婦須知

標題: 印度薄餅+日式咖哩
kerensa
版主

點數 : 3804
人氣 : 350
狀態 : 離線
印度薄餅+日式咖哩

心血來潮整左黎食!!前排去左間食咖哩竟然冇簿餅真係曬晒D咖哩汁,之後我地就襯得閒自己學黎整^^唔係好好食..但都唔錯!!

[hide]材料: 麵粉, 泡打粉, 鹽, 水, 油

做法:1)倒入小許油再慢慢加入水拌勻

2)搓粉搓均勻之後等佢發酵(半小時至一個鐘)

等發酵既同時就準備咖哩既材料:

材料:

無骨雞腿肉 3至4塊、 紅蘿蔔2條、薯仔3個、洋蔥2個、 日本咖哩磗1盒、水適量

做法:3)先將雞肉去皮切成一口大小,洋蔥切絲,紅蘿蔔﹑薯仔切粒

4)將洋蔥絲文入煲內細火炒至軟身

5)開大火加入雞肉炒到五六成熟再加入全部材料炒之後加水

6)水滾後轉細火加入6粒切絲既咖哩樽拌勻煮約30分鐘,不時攪拌以免 "痴" 底

7)煮琳之後丙加入剩下既咖哩樽拌勻煮多一陣就OK

已經好杰身啦~

8)麵粉搓成適當既大小再搓薄

9)用湯匙落油拌勻再係面灑上鹽

10)整成三角形之後再搓開佢就可以拿去煎

全部搓完了可以準備煎,想更清楚可以睇片

印度千層餅

11)細火煎香2邊就可以

唔辣既咖哩如果想要辣既可以自行挑選咖哩樽,
我怕唔夠飽仲煮左飯,不過已經好阿飽了~飯就留番聽日食^^

咸咸地又有小小脆既餅加上咖哩汁超正^^

[/hide]

本帖最近評分記錄
Vincentlaw   2012-2-7 18:10  人氣  +10   多謝分享
如果您喜歡這篇文章,請按「讚」或分享給您的朋友,以示鼓勵。

頂部
MinG9394
論壇新星

點數 : 239
人氣 : 6
wow!! look tasty !!

頂部
[廣告]
MinG9394
論壇新星

介唔介意我forward比我家姐呢~

頂部
kerensa
版主

原帖由 MinG9394 於 2011-2-22 15:53 發表
wow!! look tasty !!

多謝^^

頂部
kerensa
版主

原帖由 MinG9394 於 2011-2-22 15:54 發表
介唔介意我forward比我家姐呢~

哈..唔介意

頂部
MinG9394
論壇新星

個薄餅難唔難搓? 我怕搞到好厚...
我都要學下煮野食啦/.\

頂部
波比菜
論壇之光

點數 : 957
人氣 : 1
咖哩……正
薄餅煎得唔錯……

頂部
kerensa
版主

原帖由 MinG9394 於 2011-2-22 16:06 發表
個薄餅難唔難搓? 我怕搞到好厚...
我都要學下煮野食啦/.\

又唔太難既..不過就冇人地果D咁薄!!

頂部
kerensa
版主

原帖由 波比菜 於 2011-2-22 17:08 發表
咖哩……正
薄餅煎得唔錯……

哈哈~好明顯失左手

頂部
甜品只愛你一個
論壇潮人

點數 : 1831
人氣 : 166

我都想試下tim
我好鐘意食d餅

頂部
kerensa
版主

原帖由 甜品只愛你一個 於 2011-2-22 18:54 發表
我都想試下tim
我好鐘意食d餅

想既就要試啦~^^因為都唔難整既

頂部
MinG9394
論壇新星

@O@ 我搞唔掂,, 個餅好LAM...
之後curry + 飯, xDDD

頂部
雅虎贊助網站載入中...

雅虎贊助網站載入中...